Traian Băsescu a aterizat ca orice român de rând vineri seară pe Otopeni cu un avion de linie, o cursă regulată Elveția-România, neobservat de nimeni. Nici pasagerii, de mai multe naționalități, nu și-au făcut selfie cu el, nici personalul aeronavei nu l-a ajutat cu paltonul, nici operatorii de calabalâc nu l-au remarcat pe fostul președinte al României în timp ce rula cu trolerul pe culoarele aeroportului. Mai mult, șef al Statului timp de zece ani, două mandate consecutive, Băsecu a călătorit la economic. În premieră, un fost președinte a fost așteptat de un alt singur om la terminalul Sosiri.
Conform surselor, călătoria în Elveția a fost în scopuri medicale.
Traian Băsescu și-a pierdut toate privilegiile și recompensele cuvenite unui fost președinte – vilă de protocol, pensie, protecție a serviciilor de pază și protecție etc – în urma sentinței definitive a Justiției prin care a fost declarat colaborator al Securității comuniste, sub indicativul „Petrov”. În prezent, Băsescu beneficiază doar de pensia contributivă și de celelate beneficii ale senectuții, trasport în comun și CFR.
În calitate de fost şef al statului, în perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: vila de protocol de pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.
În octombrie 2021, Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român a fost modificată (prin Legea nr. 243/2021), fiind introdus un nou articol care prevede că foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanţa a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.
„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede art.3 din Legea 406/2001, introdus în octombrie 2021.